Aksaraylı İş Adamları Arnavutlukta

arnavutlukta iş
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesinin (KEİPA) 38. Genel Kurulu münasebeti ile ikili iş görüşmesi yapmak için Arnavutluk'a giden Aksaraylı iş adamları, gördükleri yakın ilgiden çok memnun kaldılar. Arnavutluk Meclis Başkanı Jozefina Topalli Aksaray'dan gelen misafirlerini Başbakanlık Sarayı'nda ağırladı.
Türkiye'den giden ANSİFED üyesi 62 iş adamının yanı sıra Karadeniz'e kıyısı olan 11 ülkeden gelen yabancı firma sahipleri, genel kurula katılmak ve ikili iş görüşmelerinde hazır bulunmak için başkent Tiran'a gitti. Genel Kurul öncesi Arnavutluk Meclis Başkanı Jozefina Topalli ve TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral gündemle ilgili görüşlerini ifade ettiler. Topalli, yaptığı konuşmasında, Arnavutluk'un aldığı tedbirlerle küresel krizden az etkilenen ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Yabancı yatırımların gelişini teşvik etmek için vergi oranlarını düşürdüklerini kaydeden Topalli, altyapı yatırımlarına da hız verdiklerini bildirdi ve Karadeniz bölgesi iş adamlarına Arnavutluk'a yatırım yapmaları çağrısında bulundu.
Arnavutluk gezisine AGİAD Başkanı Reha Güven, iş adamları, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar ve Aksaray Üniversitesinden bir grup akademisyen katıldı. Görüşmeler süresince Arnavutluk'u gezme fırsatı da bulan Aksaraylı yatırımcılar, başkent Tiran ve Duress şehrindeki eğitim kurumlarını ve tarihi yerleri gezdiler. Aksaraylı iş adamları, başkent Tiran'da bulunan ve 2007 yılında eğitim hayatına başlayan Epoka Üniversites'ini ve Turgut Özal Eğitim Kurumları'nı yakından görme fırsatı buldular. Firma sahipleri Türkiye'den giden eğitim gönüllüleri tarafından açılan 30'a yakın eğitim kurumu hakkında bilgi aldılar.
Gezinin son akşamı misafirlerini Başbakanlık Sarayı'nda ağırlayan Meclis Başkanı Jozefinna Topalli, sempatik tavırları ile dikkatleri üzerine topladı. Sarayın önünde Arnavutluk halk danslarına ait bir ekibin folklor gösterisini beğeni izleyen konuklar, daha sonra kendi onurlarına verilen yemeğe katıldılar.

Adriyatik denizi

Adriyatik denizi
Akdenizde İtalya ile Balkan yarımadası arasında kalan ve ismini Adris şehrinden alan deniz.Arnavutluk'un da bu denize kıyısı bulunmaktadır.Bu sayede ülke deniz turizm için uygundur.Arnavutluk,Hırvatistan ve İtalya'dan sonra Adriyatik denizine en uzun kıyısı olan üçüncü ülkedir.Özellikle doğa severler için yeşili ve mavisiyle İşkodra ili kesinlikle görülmesi gereken bir yer.Arnavutluk'un yanı sra Bosna Hersek,İtalya,Slovenya,Hırvatistan,Karadağ ve Yunanistan'ın da Adriyatik denizine kıyısı vardır.Adriyatik denizi içerisinde irili ufaklı 1300'den fazla ada bulunmaktadır.Bu adalardan Franz Joseph,Kune,Sazan,Zvernec ve Ksamil adaları Arnavutlukta bulumaktadır.Arnavutluk'un Leçtri,Dıraç,Tiran ve İşkodra illerinin Adriyatik denizi ile sınırı vardır.